Bu yazımızda Değişen Dünyada Futbol Endüstrisi konusunu ele alacağız. Modern futbolun temelleri, 19. yüzyıl sonuna doğru İngiltere içerisinde atılmıştır. Ancak hemen hemen tüm dünyada benzer orunların oynandığı da bilinen bir gerçektir. Futbol benzeri oyunların varlığı, orta Asya Türklerinden Çinlilere kadar bir çok coğrafyada gözlemlenmiştir. Binlerce sene evvelinden Türkler, adına tepük dedikleri ve kurşun bir kaba dökülen kalıp çevresini keçe ile sarsıkları topa benzer bir araçla oyun oynadıkları bilinmektedir. Bedenlerini zinde tutan bu araç sayesinde hem oyun oynamakta hem de sağlıklı bir hale dönüşmektedir.
Organize ve Kurallı Bir Hal
İnsanlar arasında yayılma eğiliminde olan futbol, hem daha organize hem de kuralları ile derli toplu olması maksadı ile gelişme dönemine girmiştir. Gelişme evrelerinde yaşanan, halkların algı ve ilgisini çekmesi nedeni ile de bunları yönetme düşüncesi ile sömürülmesi başlamıştır. Tüm dünya insanları, bir şekilde futbol ile ilişkilendirilmiş ve ilgi futbol oyunu üstüne çekilmiştir. İnsanların büyük bir kesimi, futbol oyununun hastası konumuna yükselmiştir.
Ülkeleri idare edenler, futbolun etki gücünden de istifade etmek istemiştir. Dikkat ve ilgi toplayıcı futbol, dünya üstündeki birçok diktatör tarafından kullanılmıştır. Diktatörler, yıllarca halkını futbol ve takımlarının rekabet duygularının pekiştirilmesi sayesinde yönetmiştir. Buna 1932 senesinden 1968 senesine kadar Portekiz ülkesini yöneten Salazar ile otuz altı sene İspanya devletini idare eden General Franco örnek olarak verilebilmektedir.
Etki Alanının Yanı Sıra Ekonomik Yönü
Dünya futbol piyasası, bir trilyon Amerikan doları üstünde seyreden bir etkiye ve güce sahip bulunmaktadır. Ülkemizde bu rakam, altı yüz milyon doların üstünde seyretmektedir. Ancak bu rakamın büyük bir kesimini de yabancı oyunculara ödenen para oluşturduğundan, ülke ekonomisine ne denli katkı sağladığı da tartışılmaktadır. Ülkelerin ekonomik yapıları ile yarışır bir hale dönen futbol, günümüzde dev bir ekonomik sektör haline dönüşmüş bulunmaktadır. Yüzden fazla ülkenin ekonomik yapısında ve gelir dağılımından fazla bir hacme kavuştuğu da ortaya çıkmaktadır.
Gelişen dünya ekonomileri ile gelirlerinin dağılımları göz önüne alındığında, futbol her geçen gün daha da artan bir ekonomik hacme ulaşmaktadır. Ülkeler arası rakamlar değişiklik gösterse de, genel manada futbol, spor branşları içerisinde en yüksek rakama sahip konumundadır.
2018 senesinde yayımlanan Annual Review of Football Finance raporu, büyük liglerin bir önceki sezonun gelir durumunu yirmi beş buçuk milyar avro olarak göstermektedir. Rapor, her sene nerede ise bir milyar dolarlık bir artışa da işaret etmektedir.
İngiltere futbol Endüstrisi
Dünya üstündeki futbol ekonomisi bakımından en güçlü ve büyük ekonomi, İngiltere devletinde görülmektedir. Raporda yer alan bilgiye göre ülkede, beş buçuk milyar avroluk bir gelire imza atılmaktadır. En yakın takipçisi konumundaki İspanya futboluna iki buçuk milyar avroluk bir fark atmış durumdadır. Üç milyar avro gibi bir değeri olan İspanya futbolunu, iki milyar sekiz yüz milyon dolarla Alman futbol endüstrisi takip etmektedir. İtalya ile Fransa da bu ülkelerin peşinden gitmektedir.
Related Posts
Futbol Menajerliğinin Futbolcu Kariyerine Etkisi
Futbol Menajerliğinin Futbolcu Kariyerine Etkisi Bu yazımızda...
Kurumsal Dijital Dönüşüm
Dijitalleşme, işlerin bilişim dünyasındaki gelişmeler paralelinde...