Sağlık turizmi, insanların ihtiyaçlarına yönelik gelişmiş bir turizm biçimidir. Tedavi ve seyahat kavramının birleşimi ile ortaya çıkan sağlık turizmi kavramı insanların tedavi olmak için yurt dışına seyahat etmelerini kapsamaktadır. 17 yüzyıldan beri dünya genelinde kullanılan sağlık ve medikal turizminin, son yıllarda sanal gerçeklik ile geliştirilmesi planlanıyor.
İngiltere’de bulunan bir sanal gerçeklik (VR) şirketi olan Myhealthcare’in kurucusu Dylon O’Leary, metaverse teknolojisini, sağlık hizmetleri için de kullanmaya hazırlandıklarını açıkladı. Metaverse ile sağlık hizmetlerinin daha eğlenceli bir hale geleceğini söyleyen Dylon O’Leary, bu hizmetlerin blokzinciri teknolojisiyle de destekleneceğini duyurdu. Dünyadaki birçok sağlık kuruluşu, sanal gerçeklik kullanarak birçok sağlık uygulamasını uzaktan gerçekleştirmeyi planlıyor.
Sanal gerçeklik, hastalara etkileyici bir gerçeklik ile dokunsal teknoloji sunarak, sağlık hizmetlerini bir üst seviyeye taşıyacak. O’Leary, sanal gerçekliği kullanarak hastalarda kanser taramaları da yapabileceklerini de açıkladı. Bu sayede insanlarda kanser erken teşhis ile mümkün hale gelerek erken tedavi edilebilecek.
Sanal Gerçeklikle Kaliteli Sağlık Turizmi
Sağlık turizmi, hastaların daha kaliteli ve etkili bir tedavi için yurtdışına seyahat etmesini içeren bir turizmdir. Sağlık ve medikal turizm, günümüzde oldukça yaygınlaşmış bir turizm alanı olsa da birçok insan bu imkandan faydalanamamaktadır. Bir insanın muayene ve tedavi hizmetleri için saatler süren bir yolculuğa çıkması oldukça masraflıdır.
Bu turizm hizmetinden bugün sadece yüksek gelir sahibi insanlar ve gelişmiş ülkelerin vatandaşları faydalanabilmektedir. Sanal gerçeklik, sağlık alanında da yaygınlık kazanmaya başladıkça, sağlık turizmini de etkilemeye başlamıştır. Sanal gerçeklik teknolojisi, sağlık turizminde de kullanılmaya başladığında bu hizmetten çok daha fazla insan yararlanabilir hale gelecektir. Sağlık turizminde en önemli unsur, insanların öncelikle muayene olmasıdır. Sanal gerçeklikle uygulanabilen tıbbi muayene, sağlık turizminde de kullanılacaktır.
Sağlık turizminde sanal gerçeklikle muayene olan insanlar, tedavi olmak istedikleri merkezi seçebilecek, tedavi süreçleri bu sayede oldukça kısalacaktır. Sanal gerçeklik, şimdiden sağlık turizminde kullanılmaya başlanmıştır. Mısır’da sağlık turizmi ilk kez sanal gerçeklikle uygulanarak bu alanda dev bir adım atılmıştır. İlerleyen günlerde, sağlık turizminde sanal gerçekliğin yaygın olarak kullanılması beklenmektedir.
Sanal Gerçeklik ve Muayene
Sanal gerçeklik, kullanıcıların oyun ve sosyalleşme gibi alanlarda eğlenceli zaman geçirmelerini sağlıyor. Ancak sanal gerçekliğin sınırları bundan çok daha geniş bir alana uzanıyor. Sanal gerçeklikle muayene olmak da çok yakın bir zamanda gerçeğe dönüşebilir. Uzmanlara göre, sağlık alanında tarama ve muayeneler, metaverse teknolojisi kullanılarak yapılabilir. Metaverse’ün artırılmış gerçeklik teknolojisi, etkileşime girebileceğiniz ve görüntüyü hareket ettirebileceğiniz bir teknoloji. Sanal gerçeklikte HoloLens teknolojisi ile sağlık taramasından geçmek ve bir doktora muayene olmak oldukça kolay bir hale gelecek. Sanal gerçeklik, sadece görsel muayene imkanı değil, sağlık turizminde hasta güvenliğini de sağlayan bir teknoloji. Sağlık turizminde hastalar sadece bir VR kamera ile bu imkandan faydalanabilecek.
Related Posts
Dijital Pazarlamada Marka Yönetimi
Tüketiciye ulaşabilmek için artık geleneksel pazarlama yöntemleri yeteri...
Sağlık Turizmi ve Sektörün Geleceği
Tedavi olmak, hastalık oluşma riskini önlemek ya da estetik kaygısını çözmek...