Bireysel tüketiciler haricinde diğer iş kuruluşlarının satın almasına yönelik olarak geliştirilen B2B pazarlama stratejileri genel anlamda şirketten kişiye değil, şirketten şirkete pazarlama sağlar. Bu nedenle de takip edilmesi gereken yol, tam olarak şirket ihtiyaçlarına yöneliktir. B2B pazarlama sayesinde kurumlar, ihtiyaç duyacakları ürünlere doğru firmalar ile ulaşabilmektedir. İşte, B2B pazarlamanın kurumlara katkısı hakkında bilmeniz gerekenler!
B2B Pazarlama Nedir ve Nasıl Çalışır?
Temelde B2B pazarlama, şirketlerden şirketlere satış anlamında gelir. Business to Business olarak bilinen B2B, şirketlere yönelik olarak ürün ve çözüm planlamalarının sunulmasını kapsar. Bu yüzden de satış taktiklerinin kişisel değil, firma bazında ihtiyaçlar olması önemlidir. Bireysel tüketiciler hem ihtiyaç duydukları hem de beğendikleri ürünü almak isteyebilirler. Ayrıca hizmetler sırasında da kendi isteklerini ya da farklı gözlemleri yansıtarak bir satın alma ve tercih etme yöntemi gerçekleştirmeleri mümkündür. Şirketten şirkete satış taktiği ise genel anlamda firmanın ihtiyaç duyduğu ürün ya da hizmet grubunu iyi şekilde yansıtmak ile gerçekleşir.
B2B pazarlama sırasında ürün ya da hizmetin iyi şekilde tanıtılması önemlidir. Hangi alanda ve hangi amaçla ürün ya da hizmetin sağlanacağı bilinmelidir. Ayrıca bu ürünlerin ve hizmetlerin kalite standartları, genel özellikleri ve ücretleri de firmaların ihtiyaç duyduğu kapasitede olmalıdır. Bu sayede farklı firmaların diğer şirketlerden alışveriş edebilmesi de mümkün hale gelir.
Sağlanan hizmetin iyi tanıtımı elbette önemlidir ancak bunun hangi alanda ne gibi avantajlar sunduğu da iyi şekilde aktarılmalıdır. Firmalar genellikle ihtiyaç duymadıkları ya da yüksek maliyetli olduğu için gereksiz gördükleri ürün ve hizmetlere yönelmezler. Bu sebeple de ürünlerin ve hizmetlerin avantajları ile bunlar kullanılmazsa ne gibi problemlerin yaşanabileceği yakından incelenmeli ve karşı tarafa iyi şekilde sunularak tanıtım gerçekleştirilmelidir.
Şirketlerin İhtiyaçları Göz Önünde Bulundurulmalıdır
B2B pazarlama sırasında satış yapılacak olan şirketin ihtiyaçlarının yakından tanınması gerekir. Örneğin bir mısır üreticisinin anlaşabileceği yegane mekan sinemalardır. Sinemaların devamlı olarak mısıra ihtiyacı olduğundan dolayı satıcının bir satış alanı araması gerekmez ve sinemalar ile iletişime geçerek ürününü iyi pazarlaması öncelikli hale gelir.
Benzer şekilde restoranlara içeceklerin sunulması da onların ihtiyacıdır. Bu tip benzer ihtiyaç gözlemleri gerçekleştirilerek sonrasında hangi şirketin ne gibi ihtiyaçları olabileceği ve bunlara hangi ürünlerin ulaştırılması gerektiğine odaklanılmalıdır.
B2B Pazarlama Hangi Avantajları Sunar?
B2B pazarlama sayesinde ürünler yoğun miktarda satılır ve ulaştırılan firmanın ihtiyacına yönelik şekilde yeniden ürün tedarik edilerek çok miktarda ürünün tek seferde satışının yapılması mümkün hale gelir. Aynı zamanda şirketlerin ihtiyaçlarına yönelik olarak satışın gerçekleşmesi, ilerleyen dönemde devamlı olarak tedarik sağlanması için önemlidir. Bunlara ek olarak B2B sayesinde şirketlerin ihtiyaçlarının düzenli olarak temin edilmesi gerektiğinden satıcı olan firma hiçbir zaman alıcı aramakla uğraşmaz ve farklı şirketler de kendisi ile iletişime geçerek diğer şirketler gibi devamlı ürün ve hizmet talebinde bulunabilir.
Related Posts
Dijital Pazarlamanın Temelleri
İnsanların günlük hayatında internetin önemli bir yer edinmesi kurumların da...
Sağlık Turizminde Uçtan Uca Pazarlama
Sağlık Turizminde Uçtan Uca Pazarlama Ticari girişim...