Dünyada sağlık turizmi 100 milyar doları aşarak tüm dünya ülkelerinin dikkatini çeken bir sektör halini almıştır. Dünyada yaşlı nüfusun artması rehabilitasyon imkanı bulunan ülkeleri sağlık turizmine yönlendirmiştir. İnsanlar kaliteli sağlık hizmetlerini düşük maliyete sunan ülkelere yönelmeye başlamıştır. Tedavi veya bakım amaçlı olarak insanlar farklı ülkelerin sağlık hizmetlerini araştırmaya başlamıştır. Çağımız teknolojisi internet ile insanlar dünyanın her yerinde bulunan sağlık hizmetlerine daha hızlı ve kolay ulaşabilmektedir.
Dünyada sağlık turizminin gelişmeye başlaması ile yeni sağlık tesisleri açılmakta ve mevcut sağlık tesislerinde de köklü değişikliklere gidilmektedir. Dünyada sağlık turizminde en önde gelen ülkeler ABD, Hindistan, İsrail, Malezya, Meksika, Singapur, Güney Kore, Kosta Rika ve Tayland’dır. Türkiye’de sağlık turizmi 2010 yılından bu yana her yıl artan hasta sayısı ile önemli gelişmeler sağlamıştır. Kalite ve güven çalışmaları yapılan sektörde ülkemiz özellikle termal sağlık hizmetleri alanında öne çıkmayı planlamaktadır
Dünyada Sağlık Turizminin Gelişimi
Dünyada sağlık turizmi ilk olarak 1969 yılında gündeme gelmiş olup 2005 ve 2007 yıllarında yapılan yasal düzenlemeler ile uluslararası anlaşmalar ile geliştirilmiştir. Dünya turizm örgütü (WTO) tarafından yürütülen çalışmalar ile sağlık turizmi dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılmaya başlanmıştır. Daha sonra İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) sağlık turizminin gelişmelerini daha iyi şekillendirmek için çalışmalarına başlamıştır.
Sağlık turizminin sürdürülebilir gelişmesi, her geçen gün gelişen ziyaretçi talebi, Sağlık turizminde gelişen yeni teknolojiler ve ülkeler arası seyahat hareketliliği ele alınarak sektörel kararlar alınmıştır. Avrupa Birliği(EU)’nin de desteği ile sağlık turizminde büyük gelişmeler elde edilmiştir. Türkiye’de sağlık turizmi özellikle termal sağlık turizmi alanında öne çıkmıştır. Yapılan çalışmalar ile sağlık turizminde uluslararası hasta sınırlandırması maddeler halinde açıklanmıştır.
- İkamet ettiği ülke dışında başka bir ülkede sağlık hizmeti almak isteyen kişilere ‘’Medikal Turist’’ adı verilir.
- Tatil için gittiği ülkede plansız bir şekilde hastalanan kişilerin alacağı hizmete ‘’turistin sağlığı kapsamında hizmet alacak olan hasta’’ denir.
- Ülkelerin Sağlık Bakanlıkları kapsamında yapılan ikili anlaşmalar ile hizmet alacak olanlara ‘’sağlık alanında ikili anlaşmalı ülkelerden gelen hasta’’ denir.
- Ülkelerin Sosyal Güvenlik Kurumları arasında yapılan anlaşma ile gelen hastalara ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı ülkelerden gelen hasta’’ denir.
Türkiye’de Sağlık Turizmindeki Gelişmeler
Dünyada sağlık turizmi alanında çalışmalar yürüten ülkeler arasında yer alan Türkiye, özellikle 2010 yılı ve sonrası sağlık turizminde büyük gelişmeler kat etmiştir. Her yıl artan hasta sayısı ve ülke ekonomisine katkı sağlayan gelirler ile öne çıkmıştır. Dünya ülkeleri arasında Türkiye’de sağlık turizmi 4. Sırada yer alır. Ülkemiz özellikle termal turizmi ile dünyaya adını duyurmuştur. Özellikle Bursa, Afyon, Yalova, Nevşehir ve Denizli şehirleri termal sağlık turizmi ile dünyada tanınmıştır. Antalya ileri yaş turizmi ile biliniyor. İzmir SPA ve Wellness ile öne çıkmıştır. İstanbul ve Ankara medikal turizmde adı duyulan şehirlerdir.
Related Posts
Dijital Yayıncılık Alanları
“Dijital yayıncılık” kavramının tanımını arıyorsanız online yayıncılık...
Sağlık Turizmi Kapsamında Türkiye’nin Olanakları
Tüm ülkeler için önemli bir gelir kaynağı olan turizm; insanların...