Bu yazımızda Kripto Para Birimlerinin Ticarete Akışı konusunu ele alacağız. Kripto para birimi olarak ifade edilen dijital özellikteki paralar, fiziken normal devlet para birimleri gibi mevcut olamayan varlıklara denilmektedir. Kriptografi işlemi geçiren para birimleri, şifreleme sayesinde güvence altında bulunmaktadır. Hem sahtecilik hem de aynı kripto para birimi ile aldatıcı özellikte birden fazla işlem yapabilme imkanı sıfırdır. Çifte harcama gibi bir durum mevzu bahis değildir. 2008 senesinde ortaya çıkan Bitcoin (BTC) varlığı sayesinde kripto para birimleri hem değer kazanmaya hem de tanınmaya başlamıştır.
Ticari Akışa Yön Vermesi Açısından Kripto Paralar
Kripto para birimleri, uzun bir zaman dilimi içerisinde insan yaşamında yer almaktadır. banka kartlarının yanı sıra sanal kartlarla da kripto varlıklar kullanıla bilmektedir. İnternet üstünden yapılan alış verişlerden fiziki banknotlar üstünden gerçekleştirilen işlemlere kadar her fırsatta kullanımı geçerliliğini korumaktadır. Kripto varlıkları kullanarak gerçekleştirilen banka havale ve EFT işlemleri de kripto varlıkların ticari akışının geldiği seviyeyi göstermesi açısından önem arz etmektedir.
İşlemlerin gerçekleşmesinde değişen rakamların yanında kullanılabilen kripto varlılar, finansal sistemlerin birer aracı olarak da çalışabilmektedir. Yeni nesil kripto varlıklar, temelde dijital işlemlerde kullanılmasının yanı sıra, özellikle fiziki bağlamda mevcut olmamaları ile de devlet para birimlerinden ayrılmaktadır. Dağıtık bir yapısallık içermesi, ilginin çok artması ve tanınırlığının sağlanmasında oldukça etkilidir. İşlemlerin tek bir otorite tarafından değil de tüm paydaşlarca görülmesi şeffaflığı da onun farklı olmasını sağlamaktadır.
Kripto para birimleri piyasasında doğru şekilde yapılan işlemler ile kazançlı geri dönüşümler elde etme gibi imkanlar doğmaktadır. Yatırıma konu olan kripto varlıkların yükselmeleri durumunda gelir katsayısı da artmaktadır. Yatırım yapabilmenin yollarından biri de,
I. PayPal,
II. Cash App,
III. Venmo gibi ödeme hizmeti sunan adresler sayılabilmektedir. Ayrıca, Bitcoin trust kullanarak normal bir aracı kurumundan hesap açarak hisse senedi alınıp satılabilmektedir. Bitcoin BTC yatırım fonları yahut ta EFT gibi seçimlerle da kazanç elde edilebilmektedir. Blockchain sistemi içerisinde yer alan hisse senetleri ya da yapılan EFT para transferleri ile de yatırımın kapısı aralanılmaktadır. Teknolojiyi kullanan şirketlerin hisselerinin alınması da pek ala mümkündür.
Kripto Varlıklarla Alış Veriş İmkanı
Bitcoin (BTC) kripto para birimi başta olmak üzere tüm varlıklar, günlük işlemlerde bir satın alma aracı olarak kullanılabilmektedir. Kahve içilen kefeden tutun da bilgisayar yahut ta emlak işinde dahi alış veriş aracı olarak tercih edilmek niyeti ile tasarlanmıştır. Kripto varlıklarla aış verişi kabul eden firmaların sayısında her geçen gün artış yaşansa da, niyet tam manası ile yaşama geçmiş gözükmemektedir.
Teknolojik özellikli sitelerden elektronik temel tabanlı ticaret sanal adreslerine kadar kullanım alanında genişleme yaşanmaktadır. Lüks malların tüketiminde özellikle talep edilmektedir. Otomotiv sektöründe aranan eleman olarak görülse de, sigorta gibi işlemler için de kullanılan bir değer olarak yaşamdaki yerini almaktadır.
Related Posts
Dijital Yayıncılığın Kapsamları
Dijital Yayıncılığın Kapsamları Bu yazımızda Dijital...
Türkiye’de Sağlık Turizmi Endüstrisi
Turizm faaliyetleri, kişilerin yoğun çalışma dönemleri sonrasında dinlenme...