Sağlık turizmi 2019 yılının son çeyreğinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan covid19 (korona virüs) salgınından olumsuz yönde etkilenmiştir. Uluslararası bir etki yaratan salgın hastalık tüm dünya ülkelerinde sosyal ve kültürel bir sıkıntı yaşanmasına neden olmuştur. Salgın nedeniyle sınırların kapatılması dünyada sağlık turizmi için olumsuz bir etken olmuştur. 2020 yılı itibarı ile tüm dünya ile birlikte Türkiye’de sağlık turizmi durma noktasına gelmiştir. Aşının bulunması ve bazı ülkeler ile sınırların açılması biraz hareketlilik getirse de oldukça düşük bir seyirde ilerlemektedir.
Ancak covid19 salgınının denetim altına alınması ile birlikte sağlık turizminde büyük bir artış olacağı tahmin edilmektedir. Özellikle uzun süre evde kalan ileri yaş nüfusun pandemi sürecinin sona ermesi ile rehabilitasyon merkezlerine ihtiyaç duyacağı öngörülüyor. Bu süreçte birçok insan mevcut hastalıklarının tedavisini ertelemiştir. Korana virüs salgını denetlenebildiğinde ertelenen tüm hastalıkların tedavi edilmek istenmesi sağlık turizmi sektöründe büyük bir patlama yaratacaktır.
Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Covid19(Korona Virüs)
Sağlık turizmi için covid19 (korona virüs) sürecinde 17.03.2020 tarihinde alınan karar ile bir dizi tedbir açıklanmıştır. Bu süreçte Türkiye’de sağlık turizmi hizmetlerinden faydalanmak isteyen kişilerin alınan karar ile birlikte bazı kurallara uymaları gerekmektedir. Dünyada sağlık turizmi kapsamında her ülkenin kendi belirlediği kurallar bütünü bulunur. Hastaların kabul şartları, ülkeye giriş, hastaneye yatışları, tedavi, taburcu olma süreci, refakatçi durumu ve izolasyon kuralları maddeler halinde açıklanmıştır. Bu sürecin Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (UHSAŞ) tarafından yürütüleceği belirtilmiştir. Covid19 (korona virüs) sürecinde sağlık turizmi hizmeti almak isteyen hastalar şu adımları izlemelidir:
- UHSAS adresine hastanın kendisi, hasta yakını, hastane ya da aracı kuruluş kayıt formu doldurarak kullanıcı hesabı açmalıdır.
- Kullanıcı hesabı UHSAŞ tarafından gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra onaylanarak aktif hale getirilecektir.
- Hasta ile birlikte ülkemize en fazla 2 adet refakatçi kabul edilmektedir. UHSAŞ formunda refakatçi bilgileri de verilmesi gerekir.
- Hastanın tüm kişisel bilgileri, pasaport bilgileri ve ülkeye hangi yol ile geleceği gibi bilgiler formda eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
- Hastanın medikal bilgileri hangi branşta tedavi edileceği epikriz bilgileri ve raporları belirtilmelidir. Ülkesinde yaptıracağı covid19 PCR testi de yüklenmelidir.
- Hastanın tedavi edileceği hastane tarafından onaylanmış hasta kabul belgesi istenir.
- Hastanın ve refakatçilerinin doldurması gereken taahhütname ve onam formaları imzalı olarak gereklidir. Bu formlar UHSAŞ internet sitesinde mevcuttur.
- Tüm bilgi ve belgeler UHSAŞ tarafından kabul edilir ya da reddedilir. Sonuç 24 saat içerisinde hastaya bildirilir.
Türkiye’de Covid19 Sürecinde Sağlık Turizmi
Sağlık turizmi covid19 (korona virüs)sürecinde belli şartlara ve kurallara bağlı olarak hizmet vermektedir. Dünyada sağlık turizmi durma noktasına gelmiş olmasına rağmen bazı zorunlu hallerde ülkeler hasta kabulü yapmaktadır. Türkiye’de sağlık turizmi kapsamında covid19 sürecinde belli ülkelerden ve belirlenen hastalıkların tedavisi için hasta kabul edileceği belirtilmiştir.
Related Posts
Sağlık Turizminde Çok Dilli Hizmet
Sağlık turizmi insanların sağlık kazanmak amacıyla bulundukları yerden başka...
Dijital Pazarlama ve Ölçümleme
Teknolojiye uyumlu bir şekilde gelişme gösteren pazarlama alanı işletmelerin...