Tedavi olmak, hastalık oluşma riskini önlemek ya da estetik kaygısını çözmek gibi amaçlara sahip kişilerin başka bir ülkeye seyahat etmeleri sağlık turizmi olarak ifade edilir. Ülkeler arası kalite farkları, sağlık sektörünün gelişmişlik düzeyleri, rekabetçi fiyat uygulamaları, seyahat imkanlarının daha iyi hale gelmesi sektöre olan talebin artmasını sağlamıştır. Ülkemizde de sağlık turizmi giderek gelişmekte olup küresel çapta pastadaki payı günden güne artmaktadır.
Küreselleşmenin etkisiyle birlikte sağlık turizminde olumlu etkiler meydana gelmiştir. Bekleme süresinin kısa olması ve tedavilerin etkinliği gibi nedenler sağlık alanın ülkemizin tercih edilme nedenleri arasında yer alır. Sağlığın yanı sıra kültürel anlamda da gelişmişlik düzeyinin fazla olması turizmin her açıdan gelişmesini destekler.
Sağlık Turizmi Nedir?
Gelecek vaad eden sektörlerden biri olan sağlık sektörü ülke ekonomisine her yıl ciddi oranda katkı sağlar. Bireylerin tedavi edici, rehabilite edici, koruyucu ve sağlığı geliştirici hizmetleri almak için yaşadıkları ülkenin haricinde bir ülkeye gitmeleridir. Turistik seyahat ya da sorunlara çözüm için yapılan seyahatlerde gelmişken sağlık kontrolünden geçeyim düşüncesi hakimdir. Yapılan tetkikler sonucunda herhangi bir olumsuz sonuç almayıp estetik operasyonlara yönelin kişi sayısı da fazladır. Kendi imkanları iyi olduğundan diğer ülkede tedaviyi fırsat bilen ya da ülkesinde sağlık olanakları yeterli düzeyde olmayan kişilerin sağlık turizmine olan ilgileri her zaman yüksektir. Bunları fırsata dönüştürmek adına ülkemizde her zaman gelişmiş teknolojiler uygulanır.
Sağlık Turizminin Etken Faktörleri Nelerdir?
Sağlık hizmetinin kalitesi ve özellikleri ülkeler arasında farklılık gösterir. Genellikle gelişmiş ülkelerde sağlık hizmetlerinin sunulması için katlanılması gereken maliyet biraz daha fazladır. Bu sebeple yaşanan nüfus için sağlık harcamalarının payı ülke ekonomisi içerisinde her geçen gün biraz daha artmaktadır. Artan maliyetleri düşürmek adına sosyal güvenlik ve özel sigorta kurumları diğer ülkeler ile anlaşma yapma eğilimindedir. Küresel çapta incelendiğinde sağlık turizminin etken faktörleri şunlardır:
- Teknoloji ve ulaşımdaki gelişmeler
- Maliyet farklılıkları
- Kaliteli ağ
- Sağlık harcamalarının artması
- Artan yaşlılık
- Kaliteli insan kaynağı
- Akredite sağlık örgütleri
- Yasal düzenlemeler
- Sağlığın küreselleşmesi
- Doğal termal kaynaklar
Sağlık Turizminin Geleceğini Olumsuz Etkileyen Durumlar
Dünya çapında sağlık sektörünün gelişimini kısıtlayan durumlar vardır. Bunlardan ilki güven ve kalite sorunudur. Özellikle güneydoğu ve güney Asya’da bu sorun yaygın olarak yaşanır. Bunu doğru şekilde analiz etmek adına akreditasyon, teknoloji, yabancı ülkelerde alınan eğitim gibi referanslar incelenir.
Kalifiye işgücü eksikliği, akreditasyon sorunu, vize sorunu, dil problemi, bireysel ekonomik faktörler, geri dönüş sağlık güvencesinin eksikliği gibi durumlar da saklık turizmini olumsuz yönde etkiler. Bunları tam tersine çevirmek adına sektörde en çok talep gören hizmetler ile ilgili çalışmalar yapılmalı, profesyonel sağlık hizmeti kapsamında her zaman gelişmiş teknolojilere ve uzmanlara yer verilmelidir.
Related Posts
Sağlık turizmi alanında sosyal medya araçları nasıl kullanılmalı?
Sağlık turizmi alanında sosyal medya araçları nasıl...
Sağlık Turizmi Endişeler, Faydalar
Özel bir seyahat biçimi olan sağlık turizmi en düşük maliyet ve en iyi çözüm...