Küreselleşen dünya da uluslararası iş birlikleri turizme katkı sağlıyor. Ülkelerin refahı için toplum sağlığı önemli bir yere sahiptir. Seyahat özgürlükleri sayesindeyse sağlık turizmi çok daha kolay yapılabilir hale geldi. Sağlık turizmi kendi içinde kategorilere ayrılabilir. Bunlar:
-
Termal sağlık turizmi (klimatizm, termalizm, hidro terapi, balneo terapi gibi tedavileri kapsar)
-
Medikal turizm
-
Emekli turizmi
-
Engelli turizmi
Olarak sıralanabilir. Devletler arası anlaşmalar ile hasta transferleri kolaylaşır. SGK gibi yetkin sağlık kuruluşları hasta giriş- çıkışlarında aktif olarak görev almakta.
Dünya turizm örgütü WTO Türkiye turizm verilerini her sene güncel olarak paylaşıyor. Bu verilere bakılarak Türkiye’nin yoğun olarak rehabilitasyon amacıyla emekliler tarafından tercih edildiği ortaya çıkıyor. Türkiye’nin sağlık turizmi daha çok bütüncül olarak ele alınması gerektiği ön görülüyor. Bu sayede turizm alanında gelişmelerin daha verimli olacağı anlaşılabilir. Türkiye’de bununla ilgilenen kurumun adı SATURK. Sağlık turizmi politikaları ile daha iyi çalışmalar sunması bekleniyor.
Türkiye’nin sağlık turizminde geldiği aşamada dünya genelinde sağlık turizmi alanında bir fırsat sunduğu görülüyor. Türkiye’de ki hastalar yut dışına gidebilirken birçok ülkeden hasta da Türkiye’ye gelmekte. Son yıllarda yapılan girişimler, gelişen teknolojileri etkin kullanan hastaneler velhaslı yapılan sağlık yatırımları bu başarının ana kaynağını oluşturuyor.
Türkiye sağlık turizmi ciddi gelişme kaydetti.
Diğer yandan Türkiye için sağlıkçılığın tarihi bir kökeni de var. İbn-i Sina, Farabi gibi tıbbi bilim adamlarının tarihsel varlığı; sağlık temelli toplumların oluşturulması bu süreçte Türk halkı için önemli bir rehberdir. Türkiye kurulmadan önce Osmanlı için, hatta daha öncesinde Selçuklu için sağlık kavramı önemliydi. Bundan asırlar önce birçok hastalığın tedavisi farklı yöntemlerle yapılmaktaydı. Bitkisel ilaçlar, kürler, diyetler, metabolitik karaktere göre yemek yeme alışkanlıkları Osmanlı’da sık başvurulan yöntemlerdir. Bunun yanında bazı şifalı kaynakların kullanılması günümüzde hala devam eden geleneklerin oluşmasına zemin hazırladı.
Sentetik ilaçların çıkışından önce bitkiler ilaç olarak kullanılıyordu. Bunun için yetişmiş bağımsız bilim adamı ve araştırmacılar tedavilerin ayrılmaz bir parçasıydı. Tarihsel süreçte yurt dışından öğrenilen modern yöntemlerin, etik olarak kullanılabilecek olanları Anadolu’da kullanıldı. Bu konuda hekimler yetiştirildi. Yurt dışında eğitim almak üzere isteyenler yurt dışına gittiler. Türkiye’nin ileri tıp hakkında hiçbir zaman rakip ülkelerden geri kalmadığı ve onlarla birlikte adım adım geliştiği görülebilir. Modern tıbbın gelişmesi ile birlikte 200 senelik bir deneyim yaşayan Türkiye sağlık alanında son halini almış oldu.
TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ KONUMUNUN SAĞLIK TURİZMİNE KATKISI
Kısa uçuş mesafeleri ile Türkiye çoğu ülkeye 3 saatlik bir uçuş süresiyle ulaşma fırsatı veriyor. Sağlık turizmi açısından mesafelerin ve zamanın kıymeti önemli. Türkiye’de THY Dünya üzerinde en çok ülkeye kalkış yapan havalimanı. Doğuda, Batıda, Kuzeyde, Güneyde onlarca ülke tedavi için bu sebeple Türkiye’yi seçiyor. Jeopolitik konum sayesinde Türkiye’de çeşitlilikte artıyor. Farklı insan çeşitlerine hitap eden farklı hizmetler açısından da Türkiye eşi bulunmaz bir kaynak.
Günümüzde Türkiye sağlık için önemli bütçeler ayırıyor. Hastanelere alınan cihazlar, ekipmanlar; yeni tedavilerin gerektirdiği ihtiyaçlara cevap verilmesi; son teknoloji cihazların tedariği; kaliteli personeli yetiştirmek için verilen eğitim ve motivasyonlar daha çok başarının anahtarı oluyor.
Related Posts
Türkiye’de Sağlık Turizmi
Türkiye’de Sağlık Turizmi Tüm dünyada olduğu gibi sağlık...
Dijital Pazarlamanın Sağlık Turizmine Etkisi
Dijital Pazarlamanın Sağlık Turizmine Etkisi Medikal turizm...