Sağlık turizmi, dünyada yaklaşık 100 milyar dolarlık bir pazar haline gelmiştir. Bu ciddi oran nedeniyle sağlık turizminde ciddi bir rekabet mevcuttur. Türkiye de bu rekabette önemli bir pay sahibidir. Son 15 yıldır ülkemiz sağlık turizminde ciddi gelişmeler kaydetmiştir. Ülkemize her yıl yaklaşık 400 bin yabancı uyruklu hasta tedavi olmak için gelmektedir. Bu hastalardan ülkemiz her yıl yaklaşık 5 milyar dolar gelir elde etmektedir. Ülkemizin sağlık alanında gerçekleştirdiği teknolojik ilerlemeler, sağlık turizminde önemli bir seviyeye ulaşmamızı sağlamıştır.
Sağlık turizminde rekabet konusunda ülkemiz bugün son gelişmiş cihazlar, iyi yetişmiş doktor ve sağlık hizmetleri personeli ile öne çıkan ülkelerden biridir. Ülkemizdeki sağlık kurumlarında son yıllarda yapılan teknik altyapı çalışmaları sayesinde iyi bir ilerleme kaydedilmiştir. Ülkemiz 2010 yılından bu yana sağlık alanında yürüttüğü çalışmalarla, sağlık turizminde diğer ülkelerle rekabet edebilecek duruma gelmiştir. Sağlık turizmi, Ticaret Bakanlığı’nın verdiği teşvik destekleri ile büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir.
Sağlık Turizminde Rekabet için Yapılması Gerekenler
Sağlık turizminde dünya genelinde büyük bir rekabet söz konusudur. Her ülke, sağlık turizmi için her yıl bir bütçe ayırmakta, sağlık hizmetleri konusunda birçok gelişmeye ve yeniliğe imza atmaktadır. Bu rekabet ortamında başarılı olmak için sağlık turizminde yeni teknolojileri takip etmek oldukça önemlidir. Sağlık turizminde dünyadaki rekabete ayak uydurabilmek için, sağlık turizminde teşviklere önem verilmelidir.
Ülkemizde Ticaret Bakanlığı bu alanda hizmet veren firma ve kuruluşlara birçok teşvik ödeneği vermektedir. Bu teşvikler ile ülkemizde tıbbi cihazların geliştirilmesi ve tıbbi sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.
Sağlık turizmini tercih eden, yabancı uyruklu hastaların sağlık turizminden en büyük beklentileri en uygun fiyata en iyi sağlık hizmetini almaktır. Sağlık hizmetlerinin yaşadıkları bölgeden hem düşük ücretli olması hem de aynı kaliteye sahip olması, insanların sağlık turizmini tercih etmelerinin ana nedenidir. Sağlık hizmetlerinde kalite düştüğünde, hizmetin maliyeti düşük olsa bile sağlık turizminin tercih edilmediği görülmüştür.
Bu yüzden ülkemizde her yıl sağlık turizmine yeterli oranlarda yapılacak teşvikler ile sağlık hizmetlerinin kalitesi artırılmalıdır. Bu sayede ülkemiz, sağlık turizminde rekabet konusunda diğer ülkelerle yarışabilecek bir seviyeye gelebilir. Aynı zamanda ülkemizde sağlık alanında çalışanların sağlık turizmiyle ilgili bilgilendirilmeleri çok önemlidir. Sağlık turizminde başarı, ancak yetenekli ve bilgili sağlık çalışanlarıyla mümkündür. Sağlık turizminde görev alan sağlık personeline bu alanda eğitimler verilmeli, seminerler düzenlenmelidir.
Sağlık turizmi, seyahat ederek bir başka ülkede tedavi olmayı ve sağlık hizmeti almayı içeren bir turizmdir. Sağlık turizminin seyahat etmekle olan ilişkisi nedeniyle, seyahat alanında da bazı düzenlemeler yapılması önemlidir. Sağlık turizminde en çok kullanılan seyahat aracı uçaktır. Uçak seyahati ile ilgili sağlık turizminde özel seferlerin kullanılması, sağlık turları düzenlenmesi gibi düzenlemeler, bu alanda ülkemizi sağlık turizminde rekabet konusunda ileriye taşıyacaktır.
Related Posts
Türkiye’de Sağlık Turizmi
Türkiye’de Sağlık Turizmi Tüm dünyada olduğu gibi sağlık...
Sağlık Turizmi: Medikal Pazarın Küreselleşmesi
Hizmet sektörü ticaretinin önemli bileşenlerinden biri de sağlık turizmidir....