Bundan yaklaşık on yıl kadar önce bütün firmaların merkezlerini, sanal dünyaya taşıyacakları söylense kimse inanmazdı. Bu süreç o kadar sessiz işledi ki… Kimse farkına varmadan bütün firmalar dijital varlıklarını kurmuş oldu. Günümüz de sosyal medya da varlığı olmayan firmalar neredeyse yok hükmünde. Firmaların bu varlıklarını devam ettirebilmelerinin iki yolu bulunuyor; güncel kalmak ve trendleri takip etmek. Reklam vermek ve müşterinin gelmesini beklemek. İki yönteminde kendine göre avantajları ve dezavantajları var. İlk yöntem de kendine bağlı ve hacmi yüksek bir topluluk oluşturmak mümkün ikincisinde reklamların cazibesine kapılan müşterileri beklemek.
Reklamlar doğru yapıldığında SEO çalışmaları kadar verimli oluyor.
Sosyal medya pazarlamasının verimli olması için bazı bilinmesi gereken noktalar var. Her iş her sosyal medya platformunda yayınlanmaz. Bu hem uygun değildir hem de verimsizdir. Sosyal medya da reklam verenlerin yapması gereken kendilerine uygun platformu bulmak olmalıdır. Facebook, Twitter, İnstagram, Linkedin…
Sosyal medya reklamları marka bilinirliğinizi artırır ve bu en önemli etkisidir. Markaların en önemli satış stratejileri güncel kalmaktır. Ana hedef her zaman budur akılda kalmak. İkinci olarak ise satış gelir. Buna göre satış her zaman ilk amaç gibi görünmemelidir.
Yaklaşık 9 sosyal medya kanalı var ve bunların bir kaçında bulunmak, faal olmak hedef müşterinin hayatına girmek için yeterli. Her sosyal medya platformunun yapısı, içeriği, paylaşımı, kullanıcı profili farklı olduğu için verilen reklamlara alınan dönüş hepsinde farklıdır. Bazı platformlar trafik çekmek için uygundur, bazıları takipçi kazanmak veya linkedin gibi bir sosyal medya iyi bağlantılar kurmak için biçilmiş kaftandır. Yani her sosyal medya platformu reklamının pazarlamaya etkisi farklıdır.
Sosyal Medya Reklamlarının Pazarlamaya Etkisi
Marka Bilinirliğine Etkisi
Marka bilinirliği üç farklı aşamadan oluşur. Daha fazla görünürlük ve etkileşim. Diğer markalara kıyasla yeriniz. Hakkınızda ki olumlu duygular. Sosyal medya da reklam vermenin televizyonda reklam vermeye benzer yanları var. Örnek olarak hangi saatlerde reklam vereceğiniz önemli bir ayrıntı. Televizyonda reklam verenler özellikle belli saatleri hedef alıyor. Örnek olarak gündüz temizlik malzemeleri, akşam araba reklamlarının verilmesi gibi.
Web Site Trafiğine Etkisi
Doğru yerlere verilen reklamlar ve bağlantı linkleri müşterileri siteye yönlendirip web site trafiğini artırır.
Rekabet Üzerine Etkisi
Sosyal medya reklamları rekabeti perçinler. Bu da rakip firmaların daha çok reklam satın almasıyla sonuçlanır. Fazla reklam vermeninse her zaman karlı bir dönüşü olmaz. Önemli olan doğru seviye de reklam vermek. Eğer reklam satışları düşükse bu reklamların işe yaramadığının bir göstergesidir. Burada strateji değiştirmek hayati bir yer tutar.
Satışlara Etkisi
Sosyal medya reklamlarının satışlara etkisi çoktur. Reklamları çeşitlendirmek ve yeni reklam teknikleri kullanmak satış oranlarını yükseltir.
Pazarlama uzmanlarının %90’ı reklamların pazarlama üzerinde olumlu etkisi olduğuna inanıyor.
Müşteri Sadakatine Etkisi
Sosyal medya yeni bir akıma etkili oldu. Marka sadakati kavramı böylece ortaya çıktı. Müşterileri bağlamak ve onları farklı kavramlar etrafında örgütlemek için sosyal medya reklamları oldukça işlevsel görülüyor. Örnek olarak: çevreyi koruyoruz, sağlık bağışı yapıyoruz, fidan dikiyoruz gibi sosyal projeler, sloganlar markaları daha çok kişiselleştirmeye sebep olmakta.
Related Posts
Sağlık Turizminde Dijital Etkenler
Sağlık Turizminde Dijital Etkenler Bu yazımızda Sağlık...
Sağlık Turizmi Hukuku
Sağlık turizmi hukuku, yabancılar hukuku, ceza hukuku, idari hukuk, ticaret...