Türkiye’de sağlık turizmi gelişerek büyüyen bir sektör olarak hizmetlerine devam etmektedir. Her yıl artan hasta sayısı ve ülke ekonomisine sağladığı katkılar ile ülkemizde sağlık turizmi her geçen gün gelişmektedir. Şu an Türkiye’de sağlık turizmi alanında hizmet veren 42 Joint Commission Internatıonal (JCI) tarafından akretide olmuş kurum ve kuruluş hizmet vermektedir. Yapılan çalışmalar ile yeni tesislerin kurulumu ve mevcut tesislerin kökten değişimi ve geliştirilmesi ile sağlık turizmi alanında hizmet veren kurum ve kuruluşların artırılması yönünde çalışmalar devam etmektedir. Türkiye’de sağlık turizmi Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ortak olarak yürütülen çalışmalar ile geliştirilmektedir.
Türkiye’de Sağlık Turizmi Hizmetleri Nelerdir?
Türkiye’de sağlık turizmi hizmetleri her geçen gün geliştirilen çeşitli tıbbi tedavi unsurlarını içerir. Onkolojik tedaviler, kardiyovasküler tedaviler, estetik cerrahi, ortopedi, çocuk cerrahi, göz ve diş tedavileri, beyin cerrahi, Cyberknife, robotik cerrahi, MR hizmetleri, organ transplantasyonu, kemik iliği tedavileri gibi birçok medikal sağlık tedavileri yapılır. Ayrıca klinik tedavilerin yanında sağlık turizmi alanında verilen hizmetler şunlardır:
- Medikal sağlık turizmi,
- İleri yaş ve engelli sağlık turizmi,
- Termal Sağlık Turizmidir.
Türkiye’de Sağlık Turizmi Nerelerde Yapılır?
Türkiye’de sağlık turizmi verilecek hizmet için özel olarak hazırlanmış kurum ve kuruluşlarda uygulanır. Medikal sağlık turizmi kamu, özel ve üniversite hastanelerinde sunulan klinik tedavi yöntemleridir. İleri teknoloji ve uzman hekimler ile sunulan medikal sağlık hizmetleri için her yıl binlerce hasta Türkiye’yi tercih ediyor. İleri yaş ve engelli sağlık turizmi rehabilitasyon merkezler, klinik oteller, tatil köyleri ve rekreasyon alanlarında yapılabiliyor. İleri yaşlı kişilerin ve engellilerin hem hastalıklarının tedavisi hem de rehabilite edilmeleri sağlanıyor. Termal sağlık turizmi kaplıcalar, termal oteller ve spa merkezlerinde yapılıyor. Hidroterapi, klimaterapi, talossoterapi, balneoterapi ile peloidoterapi, içme kürleri gibi çeşitli alternatif tedavi yöntemlerini içeriyor.
Türkiye’de Sağlık Turizmi Yapılmasının Nedenleri
Türkiye’de sağlık turizmi yapılmasının ve geliştirilip büyütülmeye çalışmasının çeşitli sebepleri vardır. Ancak en büyük neden ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan bir turizm şekli olmasıdır. Ülke için getirileri düşünüldüğünde sağlık turizminin geliştirilmesinin pek çok faydası olacağı görülmüştür. Türkiye’de sağlık turizmi yapılmasının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Diğer turizm çeşitlerine göre ülke ekonomisine girdisi oldukça yüksektir.
- Katma değeri en yüksek olan turizm çeşidi sağlık turizmidir.
- Ülkemizin ve şehirlerimizin tanıtılmasına katkı sağlamaktadır.
- Birçok yeni ve çeşitli meslekte istihdam alanı sağlayarak ülkenin işsizlik oranlarının düşürülmesinde etken olacaktır.
- Ülkenin cari açığının kapatılmasında çok faydalı olacağı düşünülmektedir. 2023 yılında sağlık turizmi hedefi 20 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir.
- Kış, doğa, inanç ve kültür turizminin artmasında da etken olacaktır.
- Sağlık turizminde tercih edilen bir ülke olmak uluslararası prestij kazandıracaktır.
Related Posts
Sağlık Turizminde Dijital Pazarlama Etkisi
Sağlık turizmi; global hale gelen dünyada ülkeler arasında meydana gelen iş...
Sosyal Medya Reklamlarında Tüketici Algısı
Sosyal medya kişilerin hem bilgilerini hem de tecrübelerini paylaştığı son...